Hur mycket frihet klarar människan av?

25 aug -18

 

Jag satt och diskutera med mitt vänsterjag och kom fram till följande dialog, det börjar med frågan Vad ska vi med Gud till? Sen ramlade jag ned i ett kaninhål.... mitt andra jag tar till orda;

 

Vi behöver Gud för att behålla människans värdighet. Vi behöver Gud, och vi behöver religion för att vi ständigt måste påminnas om vad som är viktigt. Vi måste ständigt påminnas om att vi måste ta hand om varandra. Man kan tro att myror är sociala varelser, att de jobbar mot samma mål osv.

Men vadfan är människan då? Vårt behov av varandra gör oss så starka att vi inte bara kan bygga pyramider som står i 5000 år, resa till månen, klyva atomen... men vi kan också genom heirarkiska strukturer i vårt sociala samhälle bedriva två världskrig. Som dödar över 100 miljoner människor, som styrdes av...vaddå, kanske 100 mäktiga personer. Vi tillät detta att ske. Det var vi som utförde det, mot oss själva. Vi är både offer och förövare (inse det någon gång, vi är både goda och onda, du skulle vara nazist om du bodde i tyskland 1940). Eftersom krig har bedrivits i hela världen av allt folk finns det inga fredliga människor, vi är alla oskyldiga och skyldiga, igår var det vikingar som stred, idag är det andra som strider någon annanstans. Det är en del av oss, och har varit så genom HELA mänsklighetens historia, HELA. Det är inte för intet. Tror du inte att tidigare generationer av människor har suttit precis som du och jag sitter just nu och bekymmrar oss över vad krig ska vara bra för.

Vi är vår egen bödel. Vi är alla beredda att försvara det vi älskar, om hotet blir så stort kommer responsen från den som försvar att växa också. Även om du just nu i ditt liv, inte känner att du har något att försvara till döden, så utesluter det inte att du kanske får det imorgon. Att tro att du är själva på denna världen, att den har utvecklats i takt med dig och dina värderingar och föreställningar är så galet naivet att man inte vet vilken nivå man bör lägga sitt budskap, ska jag övertala ett barn att överlämna sin godispåse eller ska jag övertala en vuxen människa om att det faktiskt finns utrymme för fler åsikter än de som ryms i deras huvuden just för tillfället..

Man ska inte tro att världen rättar sig efter vad DU tycker är rätt (just nu dessutom). Varför bli upprörd på människor som har en ANNAN åsikt än du själv? Jag anser inte värdet i en människa ligger i hennes åsikter. Det kan det ju inte göra....eller hur? Människor verkar utgå från att andra människor skall tala någon sorts objektiv sanning (som skall bedömas av subjektiva varelser HMMMMMMM)… Han sa så här och hon sa så där! Så får man inte säga för det är inte sant! VADDÅ INTE SANT?!?!? Det är en åsikt! MAN....aaah bara för att man inte artikulerar orden jag ANSER, TYCKER, KÄNNER när man öppnar käften, så betyder inte det att det som lämnar en persons mun inte skulle vara något annat än en åsikt som denna person har. Att ständigt koppla ihop åsikter med personer, gör det nog väldigt svårt när en person byter åsikt, eller när samma åsikt delas av olika personer, eller när olika personer har olika åsikter som i sin tur har andra som delar dem...ojojojoj...många åsikter till slut att hålla reda på....så nej jag anser inte att en människa bara är hennes åsikter....åsikterna är snarare en konsekvens av var man växte upp och fick uppleva under sitt liv. Vi bär nog också många olika åsikter inom oss samtidigt, som är motsägelsefulla. Det är kul när människor påpekar dessa för dem, eller oss. Som när man påpekar för en miljöminister hur mycket flyg hon egentligen åker, och hon försöker ”Rättfärdiga sitt beteende” med sina åsikter. Det är det som är en spännande upptäckt...när det går upp för en...wow, jag kan faktiskt vara boven (släppa ut växthusgaser) och hjälten (arbetar för att minska på utsläppen) samtidigt.


Tänk att Dom här två helt totala motsattser kan existera samtidigt! WOW Det betyder att jag både är god och ond. PRECIS! Vi gör saker, som både är gott och ont, vi alla gör det....försök bara att få det till att den goda vågskålen väger tyngre när du lämnar jorden så kommer nog alllting ordna sig till slut ändå.

 

Det är den starkaste som överlever så har det alltid varit, vi bygger alltid vår egen framgång på tidigare generationers framgångar och misslyckanden, vi tror att vi är en bedrift av oss själva, knappast....vad du är idag är en bedrift av vad tusen generationer av människor före dig byggt upp för sina barn och deras barn och barnbarn...och till slut för dig. Du står på axlarna av dina förfäder och vad dom gjort, glöm inte det.

 

Vem av oss som har rätt att existera (mer än någon annan) har aldrig varit upp till oss. Utrensningen av de som inte passar in i samhället sker per automatik. Den som är bättre på något, starkare, kvickare är den som vinner. I slutändan. Jag vet att vänster tror att vi har uppnått en så pass hög nivå i evultionens trappa att vi kan börja att leka Gud. Att vi kan börja klona djur i vår Herres hage, att vi kan klippa och klistra helt och totalt risktfritt med livets byggstenar. Vi tar lite här och stoppar in lite där och så klipper vi till den där och så har vi en ny frisyr på hunden, eller katten. Ska den lysa i mörker? JAMEN VISST inga problem Det är bara och välja och vraka här bland alla våra genetiska strängar för roliga färger. Hmmm, du vill att den ska ha en opropertioneligt lång svans också, 2-3 meter extra. Avisst, och en skallerorms skallra på änden? NÄMEN DET BLIR VÄL TJUSIGT!

 

Vänstern, tror att dessa sociala strukturer som funnit sedan människan begynnelse skulle gå att brytas? Det försöker forcera med all sin kraft, men det enda det lyckas med Är att det får motsatt effekt, det kan bara inte göra rätt. Det går bara inte, det vet inte hur man gör. Fler och fler människor upptäcker hyckleriet och falskheten i deras påståenden. Fler och fler människor kliver över till den andra sidan, antingen frivilligt eller så blir de utsparkade för ett felsteg eller en avvikande tanke, ut i kylan av den varma vänsternsvändkrets. Den andra sidan är alltså den högra. Jag själv befinner mig lite svävande över blockpolitiken och har ett ben i det kristna konservativa värderingar som jag tycker är värdefulla, mitt andra ben står stadig i det liberterianska landskapet som ja...vad ska man säga inte riktigt passar in i blockpolitiken. De svenska ”liberalerna” har inget med liberterianism att göra. PRFT säger jag till dem! Tvi och usch!

 

Idag gjorde jag åtminstone min samhälleliga plikt och gick och röstade! Den demokrati vi har idag är trots allt ett resultat av tusentals års utveckling av människan. Det är värdefullt, och värt att bevara, dessutom anser jag [SIC] att den skall utnyttjas till bristningsgränsen så därför är det en bit kvar tills vi har direktdemokrati. Lämna inte ifrån dig din fria vilja lättvindligt snälla, tänk efter innan du ger staten mer makt över ditt liv, för den tar makten från dig kom ihåg det. Den vill bestämma över dig, bestämma vad som är rätt och vad som är fel. Liberterianen inom mig säger att staten inte behöver vara lösningen på alla våra problem, och den kristet konservativa säger att vi ändå måste ta hand om varandra. Det är därför jag har placerat mina fötter på den position de har...i det politska landskapet. Det finns färgstänk från andra ideologier också men det drunknar i mängden av de andra två..

 

På det personliga planet är livet samma glödande helvete som det alltid har varit. Att hata sig själv och sitt liv bådar för en rolig och skrattfylld höst, eller vad säger du.. men jag vandrar vidare på den eldhärjade marken, tills jag troligtivs självantänder av den omgivande värmen eller bara helt enkelt tar ett felsteg och ramlar i lavan.

 

Dante visste minsann att helvetet är djupt:

 

RSS 2.0